Charlie Allen Renovations, Inc.

REMODELING

 

Recent projects demonstrate that at Charlie Allen Renovations, it's not about project size—it's about finding smart solutions that accommodate your needs while maintaining your home's unique character and respecting your budget

 
 

A MUD ROOM CHANGES EVERYTHINGMud Room | Kitchen
The existing kitchen just didn’t work for the owners of this 19th century home in suburban Boston. Family and guests entered the house directly into the kitchen, which often resulted in a cluttered and messy workspace. The kitchen was also quite small and tucked between the dining room and den with no direct access to either area.

Seeking a more open and accommodating space for cooking and gathering, the homeowners asked for help.

We began by introducing a new bump-out entry with bench seating, custom designed cubbies, and a coat closet. This new mudroom offers storage for coats, shoes, and other outdoor items, and a clear division of space between the outdoors and the kitchen.

Next, we took down a wall that had divided the den from the kitchen and widened the passageway between the dining room and the den, making it easier for guests to gather around the kitchen’s more efficient workspace.

Materials used include oak for the mudroom bench and bar top, white oak floors in the kitchen, and refinished original antique wide pine flooring in the den. Black Cambrian stone, with an antiqued finish, is used for the kitchen countertop. In the den, sliding doors were added to the patio and garden beyond.

See more

 
   
 

SOPHISTICATED CITY BATHSophisticated City Bath
The owners of this nineteenth century condo had been unhappy with a previous bathroom renovation nearly twenty years before and decided that it was time to do something about it. They asked us to gut the entire room and start over.

We began by addressing the functionality of the space. Neither of the homeowners used their bathtub very often, and agreed that a large walk-in shower would provide a better use of space. They preferred the clean lines of a stationary glass panel extending all the way to the ceiling as the only divide between the shower and the room. To provide a curbless shower transition, we flush framed the shower area as low as possible. With an eye to future needs we installed blocking in the wall just outside the shower entrance to someday support a grab bar. Two recessed lights in the shower provide additional lighting, and azure Lucien glass tiles on the shower wall offer a splash of color. A Hans Grohe showerhead with separate hand held unit rounds out the luxurious shower experience.

Because the bathroom had not featured enough storage, we replaced an existing pedestal sink with an elegant Duravit wall sink with vanity drawer storage. A tall mirrored Robern medicine cabinet provides additional space for toiletries and bathroom necessities.

Vincent Wolf’s elegant Waves in Birch matte tile along one wall, with tall, tapered vanity lights on either side of the medicine cabinet, complete the graceful design of this bathroom.

See more

 
   
 

AN INVITING GUEST SUITE Inviting Guest Suite
The owners of this historic Cambridge home asked us to renovate a section of the house previously used as a pottery studio to create a comfortable guest suite for visiting relatives. They wanted the new space to feel like a private living environment with living, sleeping, and basic food prep needs all considered.

We began by introducing a custom entertainment center (with retractable television) to the center of the room to offer function and provide distinction between seating and sleeping areas. Along one wall, we introduced dramatic shelving for books, photos, and display of the homeowner’s musical instruments (the suite also serves as a music room for the family when guests are not in.) The floors, which feature radiant heating, were painted in a playful checkerboard pattern. A breakfast bar, to one side, provides guests with a handy space for light snacks and coffee preparation.

An en-suite bathroom was completely gutted and remodeled with new floor tile, shower tile, and wall tile - including a decorative stone pattern. A double basin Kohler sink features polished chrome fixtures. Handsome honed black granite is used for the sink counter top and again for the shower threshold. Sconce lighting adds to the room’s elegant but casual appeal.

See more

 
   
 

SEPARATE LIVING SPACE Townhouse Renovation
The owners of this Cambridge townhouse had been using the first floor of their home as office space. They asked us to remodel it as living space for their daughter who recently started graduate school.

The space had been rather dark and dated from its last renovation in the 1980s. To introduce a more appealing residential feeling, our first step was to bring more light into the home. We replaced a solid wall between the kitchen and dining area with a half wall, allowing natural light to flow better throughout. Trim and closet doors, which had been stained in dark colors, were repainted white. New recessed ceiling lights – replacing the old fluorescent lighting – contributes to the now bright and homey feeling.

New oak hardwood flooring throughout brings added appeal.

In the kitchen, apartment-sized appliances provide necessary function without taking up valuable storage and food prep space. The new half-wall between the dining and kitchen areas also allows for the introduction of additional counter space and bar seating. The bathroom was refreshed with a thorough cleaning of tile and grout, new flooring, toilet and pedestal sink. In addition the entire apartment was painted throughout.

See more

 
   
 

KITCHEN ACCOMPLISHED Kitchen Restorations
The owners of this handsome suburban home felt that some of its most-used spaces, including the kitchen and several bathrooms, were not as welcoming or efficient as they could be. After speaking with their neighbors about us, they asked us for help.

We started in the kitchen.  Eliminating a butler’s pantry between the kitchen and the dining room freed up a lot of space, allowing for the introduction of a large cook’s island with room for cooking prep, food presentation, and casual dining.  Storage within the island and in new cabinetry handily accommodates pantry items, cooking tools, and hosting necessities.  Another bonus: new French doors into the dining room allow sunlight into the kitchen from both sides.

The kitchen’s breakfast nook was also remodeled.  We introduced custom built-in bench seating (including hidden storage), while preserving the existing wainscoting and china cabinet, refurbished with a new cherry top on the buffet and glass hutch.  Throughout the kitchen, linoleum tile was removed and the original underlying heart pine hardwood floors were restored.

A guest bath on the first floor was refreshed.  New deep blue paint offsets the white paneling and graceful pedestal sink, partnered with a complementary oval mirror.  Upstairs, a third bath is bright and sunny with a skylight, glass shower, and sparkling white tile.

See more

 
   
 

A BETTER BASEMENTBathroom Restorations
In the basement of this suburban Boston home, an awkward bathroom built to accommodate a home gym was unpleasant and featured a dark and cramped prison-like shower accessed by squeezing through a narrow, tiled entry. We tore down the wall that had separated the shower from the rest of the bath and replaced it with glass. New stone tile lines the walls and bench seating was placed in an inset space at the shower door. A new casement window brightens the space with natural light. We also renovated the adjacent laundry room, adding new windows, tile, and cabinetry, and creating a much more appealing space.

See more

 
   
 

OPEN, BRIGHT, AND WARMBathroom Restorations
The entertaining and gathering spaces in this Cambridge townhouse were boxy and isolating, with partial walls and compromised views.  The kitchen was particularly unwieldy: it felt cramped, the placement of work stations and appliances was awkward, and because the poorly-insulated room jutted out over the home’s entrance one floor below, it was cold and drafty for much of the year.  The homeowners wanted to improve the kitchen’s functionality while uniting that space with the adjacent dining and living rooms.

See more

 
Cambridge contractor
 

SMALL FIXES = BIG CHANGESBathroom Restorations
The front door of this South Boston home opened directly into the living room, letting cold air into the house throughout the winter and producing puddles whenever homeowners and visitors came in from rain or snow.  The kitchen, meanwhile, was a cluttered and challenging workspace.  The homeowners needed smart fixes that would produce big results.

We began by creating a foyer.  Re-orienting and expanding the coat closet, which had been part of the living room, allowed us to carve out a separate entry hall, maintaining the privacy of the living spaces when opening the door to strangers and giving homeowners and visitors a chance to remove outerwear before entering the home.  Slate tile better accommodates the wear-and-tear of foot traffic while a new Therma Tru fiberglass front door sets a stylish tone.

See more

 
Cambridge remodeling
 

FUNCTIONAL AND WELCOMINGBathroom Restorations
Visitors to this 1850s transitional Victorian entered into a cramped foyer, their eyes drawn to a steep staircase leading up to a dark, second-floor landing.  The home’s living area was down a narrow hall while the adjacent front room served no purpose but to hold the homeowners numerous books and random possessions.   It was time to rethink this home’s welcoming spaces!

We rebuilt the staircase, creating a more comfortable incline and wider treads.  Original period detailing is retained with matching ballustrades and handrail, and a larger newel post, an exact design replica of the original. Enlarging the staircase required the removal of a window from the living area; it was preserved and moved to the foyer, adding much needed natural light to the entryway.

The front room, which had become a de facto closet, is now a stylish library/office, with original wide pine flooring and abundant custom-made cherry shelving for books, photos, and mementos.  Redesigning the room also allowed us to create a much needed half-bath off the main hallway.

The end result is a useful, well designed, and welcoming space.

See more

 
 

SLEEK AND SERENE
Kitchen RestorationsWhen two university professors moved into a 1915 Colonial in Cambridge, they loved its many period charms with one exception: the master bath and dressing suite’s jarring 1970s design aesthetic.  Seeking a clean and bright spa-like design, they asked us for help.

The process began by gutting the bathroom — which revealed an alarming situation: a previous renovation had eliminated all of the floor joists!  With a deep and heavy soaking tub moving into the room, reframing of the entire floor became the first priority.

Next, the large tub was moved into the space while walls were opened, and repositioned around the room as the radiant heating system and new Ann Sacks tile were put in place.  And because the tub would be located directly beneath the window, the original glass panes were replaced with tempered glass for safety.

Another issue – due to the location of an elevator directly behind the second-floor bath, electrical and plumbing systems needed to be run inside the shaft.  And to achieve the clean look of a spa-style bath, the room’s lines had to be perfectly level — a real challenge in a 95-year-old house.

The comforting design, by Sandra Fairbank of Fairbank Design, Ltd., called for a lack of hard edges on the vanity.  To accomplish this challenging feat of engineering, a countertop and apron were crafted as a single piece of Azul Cielo marble.

Handsome pullout cabinetry provides lots of room to place toiletries out of view, maintaining the uncluttered appeal.  Pale blue tile by Ann Sachs lines the shower stall and surrounds the tub.  And after enjoying a relaxing bath, the heated towel rack provides a warm and finish.

We also remodeled the attached dressing area.  By removing a sink from the space and adding square footage from the adjacent laundry room, equally spacious his-and-hers dressing areas were built, with shelving in warm maple and new oak flooring.

See more

 
 

KITCHEN IS UPDATED AND PERSONALIZED
Kitchen RestorationsCooking and baking are among this homeowner’s favorite activities (and throughout the renovation, she kept our crew happy with fresh baked cookies every week) Her kitchen needed updating, but the footprint of the room couldn’t be changed and the budget was small.  Still, we were able to introduce better storage with smart placement solutions,  (for instance, placing a narrow spice cabinet against an existing—and unmovable—heating duct, ) and to improve function with fixes like a new deep “bowl-and-a-half” under-mount sink.  During the renovation process, insulation was added to the ceiling to reduce noise from the condo above, and track lighting was installed. This homeowner is a scientist and refused to have any stainless items in her “home cooking lab”—she therefore chose materials for their aesthetic appeal as well as function.  Colorful granite countertops, a porcelain sink, black appliances, and marmoleum flooring were all budget friendly decisions that helped to create a warm welcoming kitchen.

See more

 
         
Interior Restorations

BATHROOMS
Bathroom Restorations
A carefully restored period bathroom can be a great place to enjoy all the relaxing elements of today's spa lifestyle, from steam baths to soaking tubs, radiant floor heating to electric towel warmers.
view bathroom restorations

KITCHENS
Kitchen Restorations
New technologies have dramatically improved how we use our kitchens. A thoughtful renovation introduces these modern amenities without compromising the period charm of the room where we love to gather.
view kitchen restorations

EXTERIORS
Exterior Restorations
New England is blessed with a wide variety of period homes representing many different architectural styles and historical eras. Meticulously restored, these homes are charming and distinctive highlights of the neighborhood landscape.
view exterior restorations

INTERIORS
Interior Restorations
Every period introduces new interior architectural and design features. A successful period home interior renovation restores original features and thoughtfully integrates them with the personal tastes of the modern day homeowner.
view interior restorations

CHIMNEYS AND FIREPLACES
Interior Restorations

The key to safe wood burning in any home is a proper flue liner.  The highest quality and longest lasting is a cast-in-place masonry liner.  Our poured flue lining system is a unique chimney lining process ideally suited to reline and restore old, damaged, or worn out chimney flues.
view fireplace restorations

HOME | REMODELING | WORKING WITH US | OUR TEAM | NEWS/PRESS | WHAT IS A PERIOD HOME? | CONTACT US
Best of Houzz 2013 2014